Kulttuuriala tarvitsee apuamme.

05.03.2021

Puhe Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 28.11.2020

Hyvä puoluevaltuuskunta

Kulttuuriala tarvitsee apuamme.

Koronatilanne on opettanut meille kulttuurin arvon aivan uudella tavalla. Itse ainakin istuessani kotonani kaiken tavarani ympäröimänä kaipaan harvaa asiaa enemmän kuin livemusiikkia ja kulttuuritapahtumia. Pelkään todella joudutaanko museot ja kirjastot sulkemaan pian myös Tampereella.

Rakentaessamme kestävää yhteiskuntaa, kulttuuripalveluilla on valtava merkitys. Kun materiaalien kulutusta täytyy vähentää, aineettomien hyödykkeiden merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja taloudelle kasvaa. Jatkuvan uusien tavaroiden ostamisen sijaan, voisimme tulevaisuudessa löytää sisältöä elämäämme enemmän taiteesta ja kulttuurista.

Kulttuuri on myös tasa-arvokysymys. Julkiset kulttuuripalvelut, esimerkiksi kirjastot, tuovat taiteen ja kulttuurin kaikkien ulottuville. Kuitenkin nämä ovat usein ensimmäisinä säästökohteiden listalla, kun kuntataloutta tasapainotetaan. Kulttuuri on monille edelleen jotain ei välttämätöntä hyvien aikojen luksusta, josta on varaa tinkiä kun taloudella menee huonosti. Nyt olemme kuitenkin huomanneet, että kulttuurin tarve ja kaipuu on suurin nimenomaan tällaisina vaikeina aikoina. Meidän tulee pitää huoli, että kulttuuripalvelut ovat tulevaisuudessa entistä useamman ihmisen saatavilla, tulotasoon katsomatta.

On ymmärrettävää että myös kulttuurialaa joudutaan rajoittamaan koronan leviämisen estämiseksi. Samalla on kuitenkin huolehdittava että ala selviää kriisistä. Muuten voimme menettää paljon sellaista, mitä on vaikea tai mahdoton myöhemmin korvata. Samoin ensi kevään kuntavaaleissa meidän vihreiden tulee puolustaa kulttuuria, niin yksityisten kulttuuritoimijoiden toimintamahdollisuuksia, kuin julkisia kulttuuripalveluitakin.

Vaikka monen kunnan talous onkin vaikeuksissa, muistutetaan me kaikkia, ettei kulttuuri ole ylimääräistä luksusta. Kulttuuri on välttämätöntä. Kulttuuri on elintärkeää. Kulttuuri tarvitsee tukeamme.