Koulutuspuolueen asema on lunastettava joka päivä uudelleen

15.05.2021

Puhe vihreiden puoluevaltuuskunnassa 15.5.2021

Hyvä puoluevaltuuskunta

Korona-aika on jättänyt koululaisille ja -opiskelijoille ympäri Suomea valtavan oppimisvajeen. Samalla oppimiserot ovat revenneet. Samalla kun toisilla etäopiskelu on sujunut siinä missä lähiopiskelukin, toisilla se oppiminen ei ole käytännössä edennyt liki lainkaan. Meillä uhkaa kasvaa sukupolvi, jonka koulutuspolut eriytyvät aiempaa jyrkemmin. Koronan jäljet eivät parane itsestään, vaikka tauti saadaankin selätettyä.

Tänä hallituskautena huomiomme ja energiamme on keskittynyt ennen kaikkea ihmiskunnan kaikkein akuuteimpien uhkien: ilmastokriisin ja luontokadon torjuntaan. Hyvä niin. Nyt kuntavaaleissa meidän on kuitenkin jälleen lunastettava paikkamme Suomen johtavana koulutuspuolueena. Koronan jälkeen panostuksia koulutukseen nimittäin tarvitaan entistä enemmän.

Sote-uudistuksen myötä koulutuksen rooli kunnissa kasvaa. Se tarkoittaa, että meidän on entistä vahvemmin osoitettava että koulutus on yksi tärkeimmistä prioriteeteistamme. Meidän on paikattava koronan jättämää osaamisvajetta, tasattava oppimiseroja ja koulujen välisiä eroja, puolustettava vapaata ja laaja-alaista sivistystä ja taattava jokaiselle lapselle ja nuorelle yhtä laadukas koulutus.

Tämä puoliväliriihi oli vaikea. Se ei kuitenkaan varmasti ollut tämän hallituskauden viimeinen vaikea budjettivääntö. Tulevissakin neuvotteluissa meidän tulee pitää omat prioriteettimme kirkkaasti mielessämme. Meidän tulee olla se voima, joka puolustaa koulutusta, sivistystä, tiedettä ja taidetta. Koulutuspuolueen asema on lunastettava uudestaan päivästä ja neuvottelusta toiseen, niin eduskunnassa kuin kunnissa.


Luo kotisivut ilmaiseksi!