On aika puhua rehellisesti: elvytyspaketteja tarvitaan jatkossakin

05.03.2021

Puhe vihreiden puoluevaltuuskunnassa 20.2.2021

Hyvä puoluevaltuuskunta,

On aika puhua rehellisesti EU:n elvytysrahastosta rehellisesti. Jos joku siihen pystyy, niin me vihreät. Useat hallituspoliitikot ovat pääministeriä myöten vakuutelleet, että paketti on kertaluontoinen, eikä saa johtaa pysyvään yhteisvastuuseen tai tulonsiirtoihin maiden välillä. Valitettavasti uskon, että he ovat tosissaan.

Sanotaan se nyt kuitenkin suoraan: tämä elvytyspaketti ei tule jäämään viimeiseksi, eikä sen pidäkään. Koronakriisi ei nimittäin ole viimeinen kriisi, joka tulee koettelemaan euroaluetta. Ongelma on yksittäisiä kriisejä syvemmällä euroalueen rakenteissa. On valitettava tosiasia, että euro on aikanaan rakennettu taloudellisille harhakuvitelmille, joiden huteruuden jo eurokriisi paljasti.

Kun euroa luotiin, uskottiin ettei suuria talouskriisejä tulisi ja että rahapolitiikka riittäisi tasoittamaan suhdanteita. Varsinkaan epäsymmetrisiä shokkeja ei osattu odottaa. Näin päädyttiin yhteisellä rahapolitiikalla ja julkisen talouden ylijäämiä rajoittamalla viemään eurovaltioilta mahdollisuudet tehokkaaseen suhdannepolitiikkaan.

EKP:n sääntöjen luova tulkinta ja epätavallinen rahapolitiikka riittivät pelastamaan Euroopan eurokriisiltä, mutta nyt tuo politiikka on kohdannut mahdollisuuksiensa rajat. Onneksi elvytyspaketista saatiin sovittua ja euro jälleen väliaikaisesti pelastettua.

Ongelma ei ole siinä että tulevaisuudessa tultaisiin päättämään uusista elvytyspaketeista. Ongelma on siinä että niistä joudutaan joka kerta käymään samanlainen hähmäinen vääntö ja neuvottelu. Tällaisten pakettien tekeminen talouskriisien iskiessä pitäisi olla normaali käytäntö, johon olisi vakiintuneet ja tehokkaat demokraattiset mekanismit

Populistit kyllä puhuvat rehellisesti euron ongelmista, mutta heillä ei ole niihin uskottavia ratkaisuja. Meillä täytyy olla. Nämä kuitenkin tarkoittavat unionin yhteistä velkaa, verotusta ja finanssipolitiikkaa. Siis lisää liittovaltiota. Uskalletaan me vihreät puolustaa näitä ratkaisuja.